GlaxoSmithKline zaplatí v USA rekordnú pokutu 3 miliardy USD

02.07.2012 Celý región

Washington/Londýn 2. júla (TASR) - Britský koncern GlaxoSmithKline (GSK) musí v USA zaplatiť pokutu vo výške 3 miliardy USD (2,38 miliardy eur). To je najvyššia pokuta udelená farmaceutickej spoločnosti v dejinách USA. Firmu obvinili z viacerých priestupkov, napríklad so zavádzania pri predaji niektorých jej liekov. GlaxoSmithKline podľa amerického ministerstva spravodlivosti priznala svoju vinu.

Pokuta znamená koniec vyšetrovania, ktoré sa začalo pred 8 rokmi. V jadre išlo o antidepresíva Paxil a Wellbutrin rovnako ako o liek na cukrovku Avandia. Americká justícia medziiným GlaxoSmithKline obvinila z toho, že britský koncern odporúčal liek Paxil na nasadenie pri pacientoch pod 18 rokov, aj keď ho americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) na tento účel neschválil.

"Niekoľkomiliardové vyrovnanie nemá obdoby z hľadiska veľkosti a rozsahu," uviedol predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti James Cole. Obvinenia proti britskému koncernu siahali až po podvod pre neprimerane vysoké ceny v rámci programu Medicaid.

Spoločnosť GlaxoSmithKline už vlani upozornila, že bude musieť zaplatiť miliardovú pokutu, a preto si na tento účel odložila prostriedky. Koncern uistil, že všetky pochybenia už napravil. "Poučili sme sa zo svojich chýb," uviedol šéf koncernu Andrew Witty.

Informovala o tom agentúra DPA.

(1 EUR = 1,2593 USD)
 

Vyberte región